Skip to content

Opleidingen

KENCS

KENCS

LOTUS opleiding Het Oranje Kruis

Een LOTUS-slachtoffer is iemand die een ongevalsslachtoffer natuurgetrouw uitbeeldt. Grimeren, Acteren en Ensceneren staan centraal. Een LOTUS-slachtoffer speelt een belangrijke rol in de basis,- evenementen,- en spoed eisende eerste Hulp onderwijs. Ook heeft de LOTUS een belangrijke taak bij examens EHBO en oefeningen van de professionele hulpverleners. Bent u in het bezit van het Diploma Eerste Hulp en lijkt het u leuk om die rol uit te voeren? Dan is de opleiding LOTUS misschien iets voor u.

EHBO BHV Nederland organiseert samen met LOTUSKRING PADMA de opleiding LOTUS ALLROUND. U wordt door een team van instructeurs flink getraind op de kerncompetenties Grimeren, Acteren en Ensceneren, zodat u goed het examen in kunt. U krijgt in deze dagen niet alleen de basiscompetenties, maar ook alle letsels en ziektebeelden om bij een Examen Diploma Eerste Hulp te kunnen spelen.

Examen
Het examen LOTUS wordt afgenomen door een onafhankelijk examenteam van Het Oranje Kruis.

Diploma
Met het Diploma toont u aan dat u voldoende LOTUS kennis en -vaardigheden bezit om op onder andere een examen Eerste Hulp een slachtoffer uit te beelden. Het Diploma kan actueel gehouden worden door het iedere 2 jaar te verlengen. In die periode houdt u uw kennis op peil door nascholing te volgen bij LOTUSKRING PADMA.

Kosten
Inclusief basispakket grime, lesboek, lunch, koffie/thee/fris.

Extra scholingsdagen
Indien gewenst kan er tegen meerprijs extra geoefend worden.

 

Nieuwsgierig wat wij voor u in deze kunnen betekenen? Informeer naar de mogelijkheden

190832_org
Simulant Acute Zorg

Een simulant is iemand die een ongevalsslachtoffer natuurgetrouw uitbeeldt. Grimeren, Acteren en Ensceneren staan centraal. Een simulant speelt een belangrijke rol in de basis,- evenementen,- en spoed eisende eerste hulp onderwijs. Ook heeft de simulant een belangrijke taak bij oefeningen van de professionele hulpverleners en bedrijfshulpverlening. Bent u in het bezit van diploma/certificaat Eerste Hulp en lijkt het u leuk om die rol uit te voeren? Dan is de opleiding Simulant Acute Zorg misschien iets voor u.

EHBO BHV Nederland organiseert samen met LOTUSKRING PADMA de opleiding Simulant Acute Zorg. U wordt door een team van instructeurs flink getraind op de kerncompetenties Grimeren, Acteren en Ensceneren. U krijgt in deze dagen niet alleen de basiscompetenties, maar ook alle letsels en ziektebeelden.

Examen
Bij deze opleiding dient er een theorie-examen te worden gemaakt. De competenties worden gedurende de lessen beoordeeld.

Diploma Met het certificaat toont u aan dat u voldoende kennis en vaardigheden bezit om een slachtoffer uit te beelden. Het certificaat kan actueel gehouden worden door het iedere 2 jaar te verlengen. In die periode houdt u uw kennis op peil door nascholing te volgen bij LOTUSKRING PADMA.

Kosten
Inclusief basispakket grime, lesboek, lunch, koffie/thee/fris

Extra scholingsdagen
Indien gewenst kan er tegen meerprijs extra geoefend worden.

 

Nieuwsgierig wat wij voor u in deze kunnen betekenen? Informeer naar de mogelijkheden

Simulant Evenementenzorg

Evenementen brengen zekere risico’s voor de veiligheid van het publiek met zich mee. Het gaat om situaties waarin:

1) een verzameling mensen zich in een bepaald tijdvak in (naar en van) een (meestal)begrensde en openbaar toegankelijke inrichting of terrein bevindt of beweegt;

2) individuen uit deze verzameling geen arbeidsrelatie hebben met de (rechts)persoon die het evenement organiseert;

3) de verzameling mensen herkenbaar is en individuen uit deze verzameling soortgelijke risico’s ondervinden.

En dan kan het soms goed mis gaan.

Voorbeelden van grote incidenten tijdens evenementen zijn:

De verkeerschaos na afloop van Dance Valley 2001, de rellen tijdens Sunset Grooves 2009 in Hoek van Holland (Conclusie van het onderzoek: ”…ongecoördineerde hulpverlening, onvoldoende rechtdoen aan dreigingsinformatie en een onduidelijke commandostructuur…”) en de ramp tijdens de Dance Parade 2010 in Duisburg (21 doden, 509 gewonden. Conclusie van het onderzoek: “Waarschuwingen van de Duisburgse politie werden genegeerd en er was door de organisator te weinig beveiligingspersoneel ingezet om de mensenmassa in goede banen te leiden. Verder was de enige toegangsweg tot het terrein, die door een tunnel liep, veel te krap. Die tunnel kon maar 30.000 mensen per uur doorlaten, dat was veel te weinig voor de meer dan een miljoen mensen die het feest wilden bijwonen”).

Het is dus niet verwonderlijk dat er een groeiende behoefte is aan een gespecialiseerde hulpverlening die is gericht op evenementen. Maar deze gespecialiseerde hulpverlening moet ook trainen. Zowel in de basisopleiding als in de retrainingen. Dat houdt in de evenementen zorgverleners (EZV) werkzaam bij een evenementen zorgorganisatie (EZO) gecertificeerd en bekwaam moeten zijn in het verlenen van zorg. Hiervoor dienen zij te beschikken over een bekwaamheidsverklaring (certificaat of diploma) De EZV dienen dus opgeleid, getoetst en gecertificeerd te worden. Tijdens scholing en toetsing is het simuleren dus van essentieel belang. In deze cursus nemen we je mee in het acteren, grimeren en ensceneren in de Evenementenzorg.

Daarnaast is in januari 2022 de Veldnorm Evenementenzorg ingevoerd. De Veldnorm Evenementenzorg beschrijft wat goede evenementenzorg is en hoe de kwaliteit en patiëntveiligheid geborgd kan worden. Daarnaast verschaft de Veldnorm helderheid over de verschillende termen en definities die gebruikt worden in de evenementenzorg en stelt normen wat betreft competenties, zorgniveaus, inzet, registratie en evaluatie.

De Veldnorm is tot stand gekomen na een gezamenlijke inspanning van alle betrokken partijen in het werkveld, waaronder wij EHBO BHV Nederland.

Met de komst van de Veldnorm Evenementenzorg biedt zich naast de EHBO en BHV een andere markt aan, namelijk die van de evenementenzorg. Het veld bepaalt welke aspecten relevant zijn en wat de normen moeten zijn. Een breed gedragen Veldnorm wordt door de overheid gezien als een belangrijke voorwaarde in de borging van de kwaliteit van de evenementenzorg.

Nieuwsgierig wat wij voor u in deze kunnen betekenen? Informeer naar de mogelijkheden

Simulant Geweldincidenten

Deze cursus staat in het teken van grimeren, acteren en ensceneren van letsel ten gevolge van geweld. Hierbij moet je denk een letsels die ontstaan zijn na gewelddadig fysiek contact. Later in de opleiding gaan we het hebben over de ernstiger geweldsincidenten. Ondanks de heftige lading gaan we er een luchtige cursus van maken.

De onderwerpen die behandeld gaan worden, zijn:

– Lichamelijk fysiek geweld

– Wapengeweld

– Seksueel geweld

Om aan deze cursus deel te nemen moet je in het bezit zijn van een diploma LOTUS van Het Oranje Kruis of het certificaat Simulant Acute Zorg van NIKTA.
Voorafgaand deze praktijkdag dient u een e-learning afgerond te hebben en een theorie examen voldoende hebben afgesloten.

Nieuwsgierig wat wij voor u in deze kunnen betekenen? Informeer naar de mogelijkheden

Simulant Extreem Geweld

Medische hulpverlening na een aanslag

Mumbai, november 2008. Terroristen plegen tegelijk tien aanslagen. Er vallen honderden doden. Hoe breng je dan slachtoffers in veiligheid en geef je ze de eerste hulp? De Dienst Speciale Interventies (DSI) zette een medische training op voor Europese antiterreureenheden.

’Het idee voor een medische training in internationaal verband is al twee jaar geleden geboren’, vertelt DSI’er Teun. Teun is initiatiefnemer en coördinator van de training die vorige week in Nederland plaatsvond en werd gegeven door personeel van Defensie. ’Bij grote terreurincidenten kunnen de hulpdiensten niet veilig hun werk uitvoeren. Denk aan het schietincident op het Noorse eiland Utøya, waarbij Andes Breivik om zich heen schoot. Interventiespecialisten moeten de locatie eerst veiligstellen en dat kan een paar uur duren. Daarom is het belangrijk dat we als interventie-eenheid ook de eerste medische hulp kunnen verlenen.’

Veel meer dan EHBO

’Vaak zijn er bij een aanslag veel slachtoffers met heftige verwondingen. Die moet je in een chaotische en gevaarlijke situatie onder primitieve omstandigheden helpen. En als medisch personeel je niet kan ondersteunen, moet je dus wel iets meer in huis hebben dan een gewone EHBO-opleiding. Binnen het Europese samenwerkingsverband Atlas hebben we daarom als DSI voorgesteld om hiervoor mensen binnen de interventie-eenheden medisch op te leiden. Hier is enthousiast op gereageerd en we hebben een EU-subsidie gekregen om de training op te zetten. Aan deze door de DSI georganiseerde training doen 36 anti-terreureenheden mee: behalve de eenheden van de 27 EU-lidstaten ook die van Noorwegen en Zwitserland.’

Catastrofale bloedingen

Op de eerste morgen van de trainingsweek zitten de interventiespecialisten nog wat onwennig bij elkaar. ’Catastrofale bloedingen’ staat vandaag op het programma. De Nederlandse Defensie-instructeurs geven iedereen een medisch basispakket. Dit kunnen ze aan hun uniform bevestigen en moeten ze altijd bij zich dragen. Vervolgens oefenen ze bij elkaar hoe ze bijzondere verbanden kunnen aanleggen op verschillende plaatsen op het lichaam. Het gaat vrij soepel. Die middag volgt buiten de praktijk. In groepjes gaan de cursisten het defensieterrein op waar ze deze week verblijven. Polen, Belgen, Slovenen, Zwitsers en interventiespecialisten met een andere nationaliteit liggen op de bosgrond, terwijl een teamlid hulp verleent. Daarna wordt het lastiger. Verspreid door het bos liggen enkele bloedende simulanten. De cursisten rennen in groepjes achter de daders aan. Nadat deze zijn uitgeschakeld verkent en beveiligt één teamlid de omgeving. Ondertussen verleent een ander teamlid hulp aan het slachtoffer.

Jouw rol als Simulant

Je bent als simulant van grote waarde in een oefening als deze van de professionele hulpverleners! Zonder simulanten kan men niet realistisch trainen. Iets wat deze tijd helaas wel noodzakelijk is.

Nieuwsgierig wat wij voor u in deze kunnen betekenen? Informeer naar de mogelijkheden

Simulant Alcohol en Drugs Incidenten

Leer Acteren, Grimeren en Ensceneren in de Verslavingszorg en Evenementenzorg!

Als ervaren simulant weet je hoe belangrijk realistische trainingen zijn. Daarom nodigen wij je uit voor onze unieke opleiding, speciaal ontworpen voor professionals zoals jij. Tijdens deze intensieve en praktijkgerichte training leer je de nieuwste technieken op het gebied van acteren, grimeren en ensceneren, met een focus op situaties in de verslavingszorg en evenementenzorg.

Wat kun je verwachten?

  • Uitgebreide e-learning: Voorafgaand aan de training krijg je toegang tot een uitgebreide e-learningmodule, boordevol tips en tools om je optimaal voor te bereiden.
  • Praktijkgerichte workshops: Je gaat aan de slag met realistische scenario’s, ondersteund door ervaren trainers uit de sector.
  • Nieuwe vaardigheden: Verbeter je acteer-, grimeer- en ensceneringsvaardigheden om nog realistischer en effectiever te kunnen optreden tijdens simulaties.

Waarom deelnemen?

  • Blijf up-to-date: Houd je kennis en vaardigheden actueel met de nieuwste technieken en inzichten door jaarlijkse retrainingen.
  • Professionele groei: Verhoog je waarde als simulant en breid je expertise uit.
  • Netwerken: Ontmoet andere professionals en breid je netwerk uit.

Meld je nu aan en til je vaardigheden naar een hoger niveau!

Schrijf je vandaag nog in voor onze opleiding en ontdek hoe je een nog groter verschil kunt maken in de verslavingszorg en evenementenzorg. Samen zorgen we voor realistische en effectieve trainingen die levens kunnen redden.

Doe mee en investeer in je toekomst als Simulant Alcohol & Drugs Incidenten!

De geldigheidsduur van dit certificaat is 1 jaar

Nieuwsgierig wat wij voor u in deze kunnen betekenen? Informeer naar de mogelijkheden

EHBO BHV Nederland
Karnweide 19, 3437 XC Nieuwegein
Telefoon 030 88 88 849
Email info@ehbo-bhv-nederland.nl

EHBO BHV Nederland stelt hoge eisen aan instructeurs en examinatoren. Het gaat hierbij zowel om vakinhoudelijke als didactische eisen. Een instructeur moet zijn vak niet alleen goed beheersen, maar ook op een effectieve en aantrekkelijke manier kunnen overdragen. Onze instructeurs en
examinatoren voldoen aan de eisen van Het Oranje Kruis, Nederlandse Reanimatieraad, Nederlands Instituut voor Bedrijfshulpverlening (NIBHV) , NIKTA, Medic First Aid, American Health & Safety Institute, SDBRL en DAN. De kwaliteit van onze opleidingen is hiermee gegarandeerd.