Skip to content

Simulant Extreem Geweld

Medische hulpverlening na een aanslag

Mumbai, november 2008. Terroristen plegen tegelijk tien aanslagen. Er vallen honderden doden. Hoe breng je dan slachtoffers in veiligheid en geef je ze de eerste hulp? De Dienst Speciale Interventies (DSI) zette een medische training op voor Europese antiterreureenheden.

’Het idee voor een medische training in internationaal verband is al twee jaar geleden geboren’, vertelt DSI’er Teun. Teun is initiatiefnemer en coördinator van de training die vorige week in Nederland plaatsvond en werd gegeven door personeel van Defensie. ’Bij grote terreurincidenten kunnen de hulpdiensten niet veilig hun werk uitvoeren. Denk aan het schietincident op het Noorse eiland Utøya, waarbij Andes Breivik om zich heen schoot. Interventiespecialisten moeten de locatie eerst veiligstellen en dat kan een paar uur duren. Daarom is het belangrijk dat we als interventie-eenheid ook de eerste medische hulp kunnen verlenen.’

Veel meer dan EHBO

’Vaak zijn er bij een aanslag veel slachtoffers met heftige verwondingen. Die moet je in een chaotische en gevaarlijke situatie onder primitieve omstandigheden helpen. En als medisch personeel je niet kan ondersteunen, moet je dus wel iets meer in huis hebben dan een gewone EHBO-opleiding. Binnen het Europese samenwerkingsverband Atlas hebben we daarom als DSI voorgesteld om hiervoor mensen binnen de interventie-eenheden medisch op te leiden. Hier is enthousiast op gereageerd en we hebben een EU-subsidie gekregen om de training op te zetten. Aan deze door de DSI georganiseerde training doen 36 anti-terreureenheden mee: behalve de eenheden van de 27 EU-lidstaten ook die van Noorwegen en Zwitserland.’

Catastrofale bloedingen

Op de eerste morgen van de trainingsweek zitten de interventiespecialisten nog wat onwennig bij elkaar. ’Catastrofale bloedingen’ staat vandaag op het programma. De Nederlandse Defensie-instructeurs geven iedereen een medisch basispakket. Dit kunnen ze aan hun uniform bevestigen en moeten ze altijd bij zich dragen. Vervolgens oefenen ze bij elkaar hoe ze bijzondere verbanden kunnen aanleggen op verschillende plaatsen op het lichaam. Het gaat vrij soepel. Die middag volgt buiten de praktijk. In groepjes gaan de cursisten het defensieterrein op waar ze deze week verblijven. Polen, Belgen, Slovenen, Zwitsers en interventiespecialisten met een andere nationaliteit liggen op de bosgrond, terwijl een teamlid hulp verleent. Daarna wordt het lastiger. Verspreid door het bos liggen enkele bloedende simulanten. De cursisten rennen in groepjes achter de daders aan. Nadat deze zijn uitgeschakeld verkent en beveiligt één teamlid de omgeving. Ondertussen verleent een ander teamlid hulp aan het slachtoffer.

Jouw rol als Simulant

Je bent als simulant van grote waarde in een oefening als deze van de professionele hulpverleners! Zonder simulanten kan men niet realistisch trainen. Iets wat deze tijd helaas wel noodzakelijk is.

Nieuwsgierig wat wij voor u in deze kunnen betekenen? Informeer naar de mogelijkheden

EHBO BHV Nederland
Karnweide 19, 3437 XC Nieuwegein
Telefoon 030 88 88 849
Email info@ehbo-bhv-nederland.nl